VIII vanamuusikafestival Ceciliana. EMTA barokkorkester ja Ensemble Nylandia (Soome/Eesti/Saksamaa)

26.03.2023 kell 17:00
Kammersaal

EMTA barokkorkester ja Ensemble Nylandia (Soome/Eesti/Saksamaa)
Pawel Hulisz (barokktrompet, Poola)
Valeria Ergardt (sopran)
Anna-Grete Joamets (sopran)
Johanna Maria Ernesaks (metsosopran
Kavas Händel, Purcell, Torelli, Geminiani

TASUTA

Soome vanamuusikakollektiivi Ensemble Nylandia asutas 2009. aastal Helsingis selle kunstiline juht Matias Häkkinen koos Soome juhtivate barokkmuusikutega. Ansambel uuendab ja raputab vanamuusika valdkonda oma julgusega riskida ning annab mängijatele võimaluse jagada oma andeid ja teha koostööd võimekate artistidega. Ansambel Nylandia põhifookuseks ja lemmikžanrideks on olnud erinevad concertod, sealhulgas tellimusteosed ja draamaprojektid ning vähemtuntud ooperi- ja oratooriumirepertuaar.

 

Paweł Hulisz (1975) on Poola trompetist, arranžeerija, helilooja ning omab doktorikraadi kaunites kunstides. Ta on lõpetanud muusikakõrgkoolid Gdańskis ja Bydgoszczis ning teeb koostööd Gdynia muusikateatriga. Hulisz kaasasutas Krystyna Durys Bandi ning on salvestanud Sinfonietta Consonusega albumi „Symphonic Theatre of Dreams“ austusavaldusena Dream Theaterile ja albumi „Exploration“ koos legendaarse klahvpillimängija Jordan Rudessiga. Ta esitab barokkja klassikalist muusikat ajaloolisel instrumendil ning on asutanud koosseisu Tubicinatores Gedanensese, mis jätkab Gdański linna vana mängupraktikat esineda tornidest (Turmmusik) ning on „Muzykaz Gdańskich wież” festivali korraldaja.
Hulisz tegeleb 17. ja 18. sajandist pärit vanade noodigraafikate arendamise ja rekonstrueerimisega, mis asuvad Poola Teaduste Akadeemia raamatukogus Gdańskis, Olsztynis asuvas Hosianumi raamatukogus ning samuti Piiskop Jan Bernard Szlaga piiskopkonna raamatukogus Pelplinis. Ta on ellu kutsunud ka ansambli Capella Warmiensise Restituta, millega esitletakse taastatud Warmia muusikat. Tema loodud on 2017. aastast esitatav signaal dominikaani missale Gdańskis, samuti on Hulisz komponeerinud signaali 2020. aastal Bydgoska Scena Barokowa festivaliks. Tema loomingus on üle 60 salvestuse sessioonimuusikuna, kammermuusikuna ja solistina.

 

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) korraldab alates 2014. aastast igal kevadel vanamuusikafestivali Ceciliana. Festivalil esinevad oma ala professionaalid ja muusikaüliõpilased nii Eestist kui ka välisriikidest. Cecilianal üles astuvad väliskülalised on aktiivsed ja tunnustatud tegevmuusikud, kes osalevad mitmete ansamblite töös ning on samas ka lugupeetud pedagoogid.

Festivali kontserdid toimuvad EMTA saalides. Ceciliana kunstiline juht on EMTA klavessiiniprofessor ja varajase muusika õppejuht Imbi Tarum.

 

Korraldaja EMTA kontserdi- ja etenduskeskus