MÜRIAADorel. „Oreli hing”

29.09.2024 kell 14:00

Orelisaal

TASUTA

Markus Wimmer, Olga Opryshko, Andres Uibo, Toomas Trass (orel)

Kavas Sweelinck, Bach, Buxtehude

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia orelisaal peidab endas barokkorelit, mis on Eestis asuvate muusikainstrumentide seas tõeline pärl. Selle 18. sajandi traditsioonidele truuks jääv kõlaesteetika ja silmapaistev oreli esikülg muudavad pilli unikaalseks ja tähelepanuväärseks. Orelisaali barokkoreli esikülge kaunistavad kaks Jüri Arraku poolt tammepuidule maalitud tiiba. Need tiivad on kunstniku senine monumentaalseim teos, lisades oreli visuaalsele küljele sama palju imetlust kui selle helile.
MÜRIAADoreli raames avaneb unikaalne võimalus süveneda selle ajaloolise ja kunstiliselt rikkaliku instrumendi maailma. Saab kuulda, kuidas barokkorel kõlab, süvitsi minevat selgitust prof Andres Uibolt ning heita pilk oreli „kopsudesse ja südamesse” – esmakordselt avalikkusele avatud lõõtsaruumi, mis on oreli hing ja tuum.

 

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia esindusfestival MÜRIAADfestKohtumised” toimub 28.09–5.10.2024 ja on pühendatud akadeemia 105. aastapäevale.
Festivali programm sisaldab kontserte, kus astuvad üles nii akadeemia tudengid, õppejõud kui ka vilistlased; huvitavaid vestlusringe oma ala spetsialistidega, pakkudes sügavamaid teadmisi ja uusi vaatenurki; installatsioone ja näitusi, mis avardavad meeli ja kutsuvad kaasa mõtlema. Ühtlasi tähistab akadeemia 1. oktoobril rahvusvahelist muusikapäeva tudengite eriprogrammiga Viru Keskuse aatriumis. Festivali raames toimub ka vilistlaste gala ja pidu, kuhu on oodatud kõik vilistlased, kes tunnevad sidet oma alma mater’iga ja soovivad üheskoos meenutada oma ülikooliõpinguid. MÜRIAADfest on kohtumispaik kõigile, kes armastavad kultuuri, muusikat ja teatrit. Tule osa saama EMTA 105. sünnipäevanädalast!

 

Korraldaja EMTA kontserdi- ja etenduskeskus