MÜRIAADjazz. EMTA JAZZ 20 esitleb: Nordic Jazz Meeting

29.09.2024 kell 17:00

Black box

TASUTA

EMTA jazzitudengid


Jari Perkiömäki (saksofon, Soome), Bengt Stark (trummid, Rootsi)

Jaak Sooäär (kitarr), Taavo Remmel (kontrabass)

Nordic Jazz Meeting on meeleolukas Põhjamaa riikide muusikasõprade kohtumine, kus avaneb suurepärane võimalus nautida Põhjamaa jazzivaldkonna tippe ning tähistada kahte kümnendit EMTA jazzmuusika eriala! EMTA jazzmuusika eriala avati 2004. aastal, tähistades uut ajajärku Eesti muusikahariduses. See võimaldas tudengitel saada süvitsi minevat ja professionaalset õpet, avades neile uksi rahvusvahelistele lavadele. Viimase kahekümne aasta jooksul on EMTA jazzmuusika eriala olnud aktiivne rahvusvahelistes projektides ja koostöödes. Erilised meistrikursused on toonud akadeemiasse maailmakuulsaid muusikuid nagu Dave Liebman ja Django Bates.

MÜRIAADjazzi kontserdiga toovad jazzitudengid publikuni eelneval päevadel meistrite käe all õpitu ning lisaks neile astuvad publiku ette ka Jari Perkiömäki ja Bengt Stark ise. Nendega liituvad EMTA jazzmuusika eriala õppejuht ja professor Jaak Sooäär ning EMTA vanemlektor Taavo Remmel.

Jari Perkiömäki on silmapaistev Soome saksofonist, helilooja ja pedagoog, kes on jätnud sügava jälje Soome jazzimaastikule. Tuntud oma väljendusrikka tooni ja tehnilise meisterlikkuse poolest, on Perkiömäki esinenud koos juhtivate Soome ja rahvusvaheliste jazzmuusikutega, sealhulgas UMO Jazz Orchestra’ga, ühendades oskuslikult traditsioonilisi ja kaasaegseid stiile. Sibeliuse Akadeemia vilistlasena, kus ta hiljem ka prorektori rolli kandis, on Perkiömäki mänginud olulist rolli Soome muusikahariduse kujundamisel. Tema juhtimine ja õpetamiskirg on inspireerinud uut põlvkonda Soome jazzitalente. Lisaks klassiruumile on ta olnud võtmefiguur jazzifestivalide ja -sündmuste korraldamisel, rikastades sellega veelgi Soome kultuurimaastikku. Perkiömäki panus on teinud temast austatud tegelase nii Soome kui ka rahvusvahelises jazzikogukonnas.

Bengt Stark on üks Rootsi nõutumaid jazztrummareid, kelle mängupartnerite hulka on kuulunud pea kõik Rootsi olulisemad jazzmuusikud – alates Monica Zetterlundist ja Alice Babsist ning lõpetades pika ja muljetavaldava nimekirjaga rahvusvahelistest jazzitippudest. Pärast õpinguid Stockholmi Kuninglikus Muusikaakadeemias, kus ta nüüd ka professor on, on Stark pühendunud noorte muusikute inspireerimisele, aidates neil leida oma unikaalne hääl jazzimaailmas. Tema diskograafia on sama mitmekesine kui tema trummimäng – alates traditsioonilisest jazzist kuni eksperimentaalsete ja avant-garde projektideni. Stark ei ole pelgalt muusik, vaid loov jõud, kes on oma panusega jätnud sügava jälje Rootsi jazzikultuuri.
 Ta on käinud kaks korda juhendamas EMTA korraldatud rahvusvahelisel „Crossing Borders” suvekursusel.

Kitarrist, helilooja ja ansamblijuht Jaak Sooäär on üks Eesti ja Baltikumi aastakümnete aktiivsemaid jazzmuusikuid, kes on nii kodu- kui ka välismaal tegutsenud alates 1989. aastast. Tema rahvusvaheliste koostööpartnerite galerii on muljetavaldav ning ta on üles astunud paljude eri põlvkondasid esindavate eesti muusikutega. Tema diskograafiasse kuulub üle 40 albumi. 2004. aastal alustas Sooäär tööd Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, kus juhib jazzmuusika osakonda selle asutamisest peale ning 2024. aastal täitub EMTA jazzmuusika osakonnal seega 20 tegutsemisaasta. Aastatel 2004–2009 oli ta ühtlasi Eesti Jazzliidu esimene juhatuse esimees ning kuulub liidu juhatusse ka praegu.

Taavo Remmel on tunnustatud Eesti basskitarrist, helilooja ja muusikaõpetaja, kelle töö on oluliselt rikastanud Eesti jazzimaastikku ning kes lisaks arvukatele koosseisudele ja orkestritele on ansambli Hortus Musicus liige ja kuulub Eesti Kontserdi isikkoosseisu. Remmel on osalenud jazzmuusika suvekursustel Ungaris, Tatabanyas ja mitmete rahvusvaheliselt tuntud jazzmuusikute töötubades. Ta on tuntud oma mitmekesiste ja innovatiivsete jazziprojektide poolest, olles koostööd teinud paljude tuntud Eesti ja rahvusvaheliste muusikutega. Tema mängu iseloomustavad nii tehniline meisterlikkus kui ka väljendusrikkus. Lisaks esinemisele on Remmel aktiivne pedagoog, olles Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia vanemlektor ja Jāzeps Vītols nimelise Läti Muusikaakadeemia jazzosakonna külalisõppejõud. Tema panus muusikaõpetusse ja kultuurile on märkimisväärne, aidates kaasa uute jazzitalentide arendamisele ja Eesti muusikaellu. Ta pälvis 2004. aastal Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastapreemia ja 2013. aastal Danske Panga Aasta Jazzmuusiku tiitli.

 

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia esindusfestival MÜRIAADfest Kohtumised” toimub 28.09–5.10.2024 ja on pühendatud akadeemia 105. aastapäevale.
Festivali programm sisaldab kontserte, kus astuvad üles nii akadeemia tudengid, õppejõud kui ka vilistlased; huvitavaid vestlusringe oma ala spetsialistidega, pakkudes sügavamaid teadmisi ja uusi vaatenurki; installatsioone ja näitusi, mis avardavad meeli ja kutsuvad kaasa mõtlema. Ühtlasi tähistab akadeemia 1. oktoobril rahvusvahelist muusikapäeva tudengite eriprogrammiga Viru Keskuse aatriumis. Festivali raames toimub ka vilistlaste gala ja pidu, kuhu on oodatud kõik vilistlased, kes tunnevad sidet oma alma mater’iga ja soovivad üheskoos meenutada oma ülikooliõpinguid. MÜRIAADfest on kohtumispaik kõigile, kes armastavad kultuuri, muusikat ja teatrit. Tule osa saama EMTA 105. sünnipäevanädalast!

Kontserti toetab Eesti Kultuurkapital

Korraldaja EMTA kontserdi- ja etenduskeskus