Harmonia Universitatis. 180 aastat Clara Schumanni kontsertidest Tartus

11.10.2024 kell 18:00

Tartu Ülikooli aula

Pianistid Ivari Ilja, Age Juurikas, Kristi Kapten, Sten Lassmann

Marko Martin, Mati Mikalai, Mihkel Poll, Johan Randvere, Maksim Štšura

Kavas Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Frederyk Chopin, Ferenc Liszt, Clara Schumann, Robert Schumann, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Amy Beach

1844. aastal esines Tartus pianist ja helilooja Clara Schumann, keda peeti oma aja üheks silmapaistvamaks muusikuks. Schumann andis kolm kontserti Tartu Ülikooli aulas ja Ressource’i saalis, mängides seal Beethoveni, Chopini, Liszti, Mendelssohni ning ka pianisti kontsertreisil saatnud abikaasa Robert Schumanni teoseid. Schumannide viibimine Tartus oli sündmus, mis tõi linna kaasaegse muusika tippteoseid ja pakkus kuulajatele erakordseid elamusi. Clara Schumann kiitis Tartut kui haritud ja kunstimeelset linna, kuigi toona tuli neil taluda ka külma ja tagasihoidlikke olusid.

Clara Schumanni kontsertidest möödub tänavu 180 aastat ning selle ajaloolise sündmuse auks esinevad 11. oktoobril Tartu Ülikooli aulas Eesti eri põlvkondade väljapaistvad klaverikunstnikud, kellest enamik on ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud. Nad esitavad sama kava, millega Clara Schumann tollal tartlasi lummas ning lisaks ka teoseid Schumannide sõbralt ja kaasaegselt Johannes Brahmsilt ning teistelt suurmeistritelt.

 

Kontserdisari „Harmonia Universitatis“ on sündinud Tartu Ülikooli ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia koostöös. Sarja raames viivad akadeemia üliõpilased ja õppejõud publiku muusikalisele avastusretkele, pakkudes kuulamiseks nii aegadeülest klassikat kui ka värskemaid heliteoseid eesti ja välisheliloojate loomingust. Kontserdisari on loodud eesmärgiga pakkuda Lõuna-Eesti publikule meeldejäävaid muusikaelamusi kaunis Tartu Ülikooli aulas.

 

Kontserdi korraldajad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ja Tartu Ülikool